Obezite hastalığı çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında yer almakta. Dünya genelinde aşırı kilolara bağlı hastalıklardan can kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Ülkemizde kilo sorunları ile obezite hastaları azınsanmayacak kadar fazla. Amerika'da her yıl 300.000 ölüm obeziteye bağlı hastalıklar nedeni ile meydana gelmekte.
Amerika'da yaşayn yetişkinlerin %64'lük oranı fazla kilolu 'overweight' olarak yaşamlarını sürdürmekte. Tüm grupları düşündüğünüzde Amerika'da yaşanların 1/3 obezite ile yaşamaktadır. 2001 yılında yapılan Obezite salgını araştırmasına meydana çıkan bu çarpıcı rakamlar hergeçen gün artışa devam etmekte.
Tehlikeli olan diğer nokta ise Obezite hastalığının salgın boyutu ile çocuklu yaşlara kadar inmeye başlaması ve gelek nesiller için sağlıksız bir birey olmaları yolunda hızla yayılması. Ülkemizde aynı şekilde obezite ile mücadele konsunda seferberlik ilan etmiş durumda. Günde 10.000 adım ve sosyal duyurular ile dikkat çekilen obezite hastalığından korunmak sizlerin elinde. Hareketli bir yaşam ile sağlıklı ve uzun bir ömür sizleri bekliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014' teki açıkladığı verilere göre; ülkemizde obez bireylerin oranı %20'dir. Bireylerin vücut kitle endeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü bireylerin %33,7'si fazla kilolu, %42,2'si normal kilolu, %4,2'si ise düşük kiloludur.
Obezite bir çok hastalığın baş etkenleri arasında yer almakta, özellikle neden olduğu hastalıklar tedavi süreçleri uzun süren ve bir çok hastalığı tetikleyen farklı tür hastalıklara neden olmakta. Kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi ve inme gibi hastalıklar dünyada yılda 17 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmakta. Tip 2 diyabete bağlı ölümler, gelecek on yıl içerisinde %50 artış olması beklenmekte.
Obezite olarak Vücüt kitle indeksi 30'un üzerinde olan, kronik hastalıkları ile tipbi müdahale edilmesi gerken hastalar için uygulanan obezite cerrahisi ile kilo verilmesi uygun görülen hastalarda uygulanır. Obezite tedavisinde diyet, egzersiz, ilaç ve psikoterapi gibi birincil tedavi yöntemlerinin uygulanıp başarısız olunması durumlarda obezite cerrahisi değerlendirmeye alınır.
Op. Dr. Hasan Pınar ve Ekibi obezite cerrahisi konusunda tüm merak ettiğiniz sorularınıza Canlı Whatsapp hattı üzerinden destek vermektedir. Dilerseniz sitemizden iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.